Bericht vanuit de Polderhof

 

Tuinvrienden,


Vergeet u niet de bestellijsten van Garant zaden in te leveren, dat kan t/m 8 januari 2024 of aanstaande zaterdag 30 december in de Polderhof. 

Inleveren kan ook bij:
Arjen Boekhorst De Deel 3 Bodegraven, en bij
Piet van Kooten Willem de Zwijgerstraat 71 Bodegraven


De Polderhof is open van 10:00 - 12:00


De Verkoop


=====================================


Bericht van de voorzitter

 

Het jaar loopt alweer op zijn eindje. Er is al veel werk verzet om de tuinen winterklaar te maken.
Snoeien, spitten of mulchen, mesten, kalken ... er is ook in deze tijd veel te doen.
Vergeet u de slootkanten niet? Het water moet blijven stromen.

Sommige tuinen zijn van tuinder gewisseld. Alle nieuwe tuinders heet ik van harte welkom bij onze vereniging. Op zaterdagmorgen kunt u in de Polderhof kennis maken met andere tuinders. Zij kunnen u op weg helpen met advies. Maak er gebruik van.

Ik wens alle leden: 

een fantastisch nieuwjaar
en een vredige wereld


Aad Beens


====================================


Bericht vanuit het bestuur

 

Zoals wij u tijdens de ALV hebben beloofd, zijn we op dit moment met een afvaardiging van het bestuur bezig het huishoudelijk- en tuinreglement te herzien. Met elkaar proberen we tot een modernere, leesbaarder versie te komen, waar wél alle relevante informatie in staat. Een mooi klusje voor de wintermaanden. 

Verder vindt - zoals aan het einde van ieder jaar  een voorraadtelling plaats, zodat we de balans kunnen opmaken. Letterlijk wel te verstaan, dit gezegde komt dan ook uit de wereld van boekhouders en accountants. Het resultaat over 2023 zullen we natuurlijk komende ALV weer met u delen. 

Wij wensen u een prettig uiteinde toe, en alvast een gezond en voorspoedig 2024!

Namens het bestuur, Mark Harmsma
Interview met dhr. J.P. Van Winkel (tuin op west) 
 


Mijn naam is Jan Pieter van Winkel en ik kom uit Alphen aan den Rijn. Ik ben begonnen met tuinen toen ik in de VUT ging, 29 jaar geleden. Eerst had ik een tuintje langs het spoor, maar van Prorail moesten we daar weg. In die tijd was mijn broer voorzitter van de volkstuinvereniging hier in Bodegraven en vroeg hij of ik in Bodegraven kwam tuinen. De N11 was in die tijd nog niet open maar zou wel snel open gaan. Op de Steekterweg stond altijd alles vast en kon je niet even snel van Alphen aan den Rijn naar Bodegraven reizen.
Ik heb toch besloten om wel te gaan tuinieren in Bodegraven, omdat het een mooie rustige locatie is en ik er de tijd voor had. Ik was toen 59 en ik ben nu bijna 88 jaar. Meestal kom ik naar de tuin op de fiets, maar als het slecht weer is kom ik met de auto. Ik ben ongeveer 9 minuten onderweg. Ik woon al 60 jaar in dezelfde woning in Alphen aan den Rijn, dichtbij Bodegraven. We zijn deze maand ook 60 jaar getrouwd. 

Mijn specialiteit in de tuin is toch wel de witlof. Ik heb een grote broeibak in de tuin. In de broeibak zit een kleine bak waar ik de grond uit schep. Daar doe ik de pennen van de witlof in en schep ik de grond op. Daar deed ik dan een plaat overheen, een geïsoleerde plaat van 3 centimeter dik. Als ik daar een broeiraam op leg, dan heb je kans dat het allemaal snot wordt omdat het dan te warm wordt. Ook omdat het buiten was en niet in een kas groeide de witlof goed. Ik had altijd hele mooie witlof en het is ook leuk in het voorjaar want dan heb je nog bijna niks in de tuin staan. Er stonden rond de 60/70 pennen witlof in de bak. De meeste witlof aten we zelf op. 

Het leukste wat ik vond om te doen in de tuin is het spitten van de grond. De grond komt daarna weer mooi te liggen. En als je dan klaar was lag de tuin er weer mooi bij. Ik heb er nooit een hekel aan gehad. Ik had wel ook een hele goede spade waardoor het makkelijk ging. 

Het minst leuke om te doen vond ik bonen plukken. Vooral stambonen omdat je dan veel moet bukken waardoor ik last kreeg van mijn rug. 

Mijn tip/advies voor de medetuinders is om elke week even met de schoffel door de tuin gaat om het netjes te houden. Als je dit bij houdt scheelt dit veel werk. Als je op tijd er bij bent. Het is voor mij makkelijk praten want ik ben in de fut en heb elke dag tijd. Toen ik nog langs het spoor een tuin had, kon ik ook alleen op de zaterdag naar de tuin als het vroeg donker werd. 

Dit is mijn laatste seizoen dat ik tuinier op de Volkstuinvereniging Bodegraven. Het is me altijd heel goed bevallen en ik heb het met veel plezier gedaan. Het was ook altijd heel gezellig, je had toch vaak contact met andere mensen we dronken regelmatig samen koffie in de tuin. 

     ============================================================

               

                 Geplande activiteiten 

                  Volgend jaar weer!

====================================


Groeten van het bestuur van Volkstuinvereniging Bodegraven,
      Aad, Anne, Arjen, Bert, Mark, Piet, Johan en Sharon


====================================================
Copyright © 2023 Volkstuinvereniging Bodegraven, All rights reserved.
You are receiving this email because you opted in via our website.

Our mailing address is:

Volkstuinvereniging Bodegraven

Burgemeester Kremerweg 6

Bodegraven, Zuid-Holland 2411 RM

Netherlands


Add us to your address bookWant to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.